Osteopathie bij...Fibromyalgie

Nieuwsbrief

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom dat voor komt bij 2% van de volwassenen tussen de 20 en 60 jaar, vooral bij vrouwen. Fibromyalgie wordt ook wel ‘wekedelenreuma’ genoemd en betekent letterlijk ‘pijn in bindweefsel en spieren’. Veel gehoorde klachten zijn o.a. algehele spierpijn en stijfheid, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, stemmingswisselingen en moeite met concentreren.

Fibromyalgie is moeilijk om vast te stellen omdat de symptomen op andere en veelvoorkomende aandoeningen kunnen lijken, zoals het chronisch vermoeidheid syndroom (cvs), de ziekte van Lyme, een gebrek aan vitamine D of vitamine B12. Bovendien is er nog weinig bekend over de oorzaak van fibromyalgie, er lijken veel complexe mechanismen in mee te spelen. Er bestaat op dit moment nog geen behandeling die fibromyalgie kan genezen. De therapie richt zich daarom op het verminderen van de symptomen.

De klachten van fibromyalgie kunnen veroorzaakt worden door afvalstoffen die het lichaam niet kwijt kan raken. Als deze afvalstoffen niet via de normale weg (via de lever, nier, darm, long of huid) uitgescheiden kunnen worden, stapelen deze schadelijke stoffen zich op in het bindweefsel. Dit geeft overgevoeligheid bij het aanraken van specifieke punten o.a. rond pezen en gewrichten. Deze overmaat aan afvalstoffen en de bijbehorende verzuring kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld (langdurige) stress, roken, alcohol, medicatie, overmatig sporten, het verouderingsproces, maar ook door spijsverteringsproblemen. Bepaalde voedingsintoleranties of allergieën die leiden tot een chronisch verminderde bloedcirculatie kunnen leiden tot een ophoping van afvalstoffen in het lichaam. Bovendien kunnen ook littekens als gevolg van een (buik)operatie een verminderde bloedcirculatie veroorzaken. Gevolgen van verzuring en het stapelen van afvalstoffen zijn onder andere spierkrampen, osteoporose, nierstenen en (chronische) ontstekingen.

Wanneer de slaapkwaliteit niet optimaal is, kan het lichaam niet optimaal herstellen en kom je in een vicieuze cirkel terecht van vermoeidheid en pijn. Het zenuwstelsel raakt overprikkeld waardoor je ogenschijnlijk kleine prikkels als pijn kunt gaan ervaren.

Naar de osteopaat
Bij iedereen is het verloop en het voorkomen van de aandoening anders en doordat de klachten sterk kunnen verschillen, zal een osteopaat samen met u op zoek gaan naar de oorzaak van het beperkt functioneren. Tijdens het consult wordt het hele lichaam gecontroleerd op bewegingsverliezen in gewrichten, spieren en de ophangstructuren van organen. Door middel van zachte technieken wordt getracht de mobiliteit te optimaliseren waardoor de vloeistoffen beter gaan stromen (afvoer afvalstoffen) en het lichaam weer in balans kan komen. Patiënten voelen zich energieker, kunnen beter met de pijn omgaan en veelal zal de slaapkwaliteit verbeteren zodat het lichaam zelf ook weer de kans krijgt om op natuurlijke wijze te herstellen. Zo wordt de vicieuze cirkel doorbroken en neemt de levenskwaliteit weer toe.