Osteopathie bij...(top)Sporters

Nieuwsbrief

Osteopaten timmeren aan de weg! Zowel op televisie, internet als in kranten en tijdschriften is osteopathie steeds vaker in het nieuws. Steeds meer (top)sporters zien de toegevoegde waarde van osteopathie voor een betere begeleiding na het krijgen van een blessure of nog belangrijker misschien het voorkomen ervan. Voorbeelden hiervan zijn Arjan Robben (voetbal), Arantxa Rus (tennis), Bieke Wijnmaalen (hockey), Bas van de Goor (volleybal) en Babette Labeij (zangcoach The Voice).

Als sporter vraag je veel van je lichaam. Tijdens een intensieve training of wedstrijd zet je alles in om naar vermogen te presteren. Ons lichaam wenst ons niet teleur te stellen en zet dan ook alle compensaties in om dat ene doelpunt te scoren of zo snel als mogelijk de finish te bereiken. Om optimaal te presteren is een goede uitbalancering van het lichaam noodzakelijk. Dit geldt zowel voor recreatie – als ook voor (top)sporters.

Osteopatische benadering
Blessures ontstaan daar waar bewegingsverliezen zijn ontstaan in het lichaam. De kleinste bewegingsbeperkingen van een bot, gewricht, spier, zenuw, orgaan of zelfs een tand, na bijvoorbeeld een oude enkelkneuzing, (knie)operatie of een klap tegen de kaak kunnen verstorend werken op de fijne coƶrdinatie. Besef wel dat dit ter plaatse vaak een verhoogde spierspanning en een verminderde doorbloeding veroorzaakt. Ons lichaam kan gigantisch veel compenseren, op een gegeven moment kan dit tekort schieten en zakken we door het ijs. Dit is het moment dat de kans op blessures bij belasting te groot wordt.

In de OsteoGroep is veel expertise om zowel preventief als ook in geval van (terugkerende) klachten je hele lichaam uit te balanceren zodat het de belasting van trainingen en wedstrijden weer aan kan. De behandeling begint altijd met een intake, waarin de oorzaak van de klachten en eerdere behandeling(en) geƫvalueerd worden. Tijdens het onderzoek zal het gehele lichaam onderzocht worden op bewegingsverliezen. Vooral structuren die in relatie staan met de klacht(en) krijgen veel aandacht. Het vrij maken van beweging blokkades veroorzaakt ter plaatse ontspanning en een verbeterde doorbloeding waardoor het zelfgenezend vermogen krachtig door kan komen.