Osteopathie bij...
Stress

Nieuwsbrief

Prikkels van geluid, reuk, wat je ziet, voelt, proeft en doet horen bij het leven. Ook emoties en gedachten geven prikkels. Van tijd tot tijd hebben we allemaal een periode dat het stressgehalte hoger ligt. Je hebt bijvoorbeeld een deadline, een examen of een andere spannende gebeurtenis. De spanningen die hierbij opkomen, zijn in de meeste gevallen gezond en verdwijnen vrij snel. Maar wat als je voor een langere tijd stress ervaart? Dat kan voor zowel lichamelijke als geestelijke klachten zorgen! Osteopathie kan helpen om je lichaam weer stress- en klachtenvrij te krijgen.

Wat is stress?
Stress is het ervaren van spanningen of druk. Van nature zorgt dit ervoor dat je een stuk alerter en geconcentreerder bent. Dit komt doordat er in je lichaam stresshormonen worden aangemaakt. Adrenaline, cortisol en noradrenaline zijn de belangrijkste hormonen om je goed te laten functioneren in stressvolle situaties. Eigenlijk is stress dan een positieve prikkel. Maar wanneer de hormonen te lang en te veel worden aangemaakt, brengt dat juist nadelen met zich mee.

Constant paraat staan
Wanneer je langdurig spanningen en stress hebt, staat je lichaam continu in staat van paraatheid. Dat betekent dat er veel adrenaline aangemaakt wordt. Door de adrenaline stijgt je bloeddruk en je hartslag, staan je spieren op spanning en wordt je ademhaling sneller. Vanuit deze reacties kunnen er lichamelijk klachten ontstaan. Je krijgt bijvoorbeeld last van hoofdpijn, hartkloppingen, vermoeidheid, slaapstoornissen of pijnlijke spieren en gewrichten. En dit kan flink belemmerend zijn tijdens het dagelijkse leven. Stress kan ook een grote invloed hebben op je emotionele en psychische gesteldheid.

Zenuwstelsel
Het lichaam heeft twee zenuwstelsels, namelijk:

  1. Het willekeurig zenuwstelsel dat onder invloed van onze wil staat. Hiermee kun je denken, spreken en je spieren aansturen; bewegen.
  2. Het onwillekeurige zenuwstelsel dat niet onder invloed van de wil staat en automatisch bijna alle onbewuste functies en processen in je lichaam reguleert (ademhaling, hartslag, bloeddruk, energieproductie, spijsvertering en de stofwisseling).

Het onwillekeurige zenuwstelsel bestaat uit twee regelsystemen de orthosympaticus en de parasympaticus met elk een tegenstelde werking.

De orthosympaticus reageert bij activiteit van het lichaam. Het hart gaat sneller slaan, de ademhaling versnelt ogenblikkelijk, spieren spannen zich aan, de spijsvertering komt stil te liggen en ook andere zintuiglijke waarnemingen worden versterkt. Vergelijk het met het indrukken van het gaspedaal, maar dan van je lijf.

Is het lichaam in rust, dan gaat het parasympatisch systeem werken. De hartslag wordt langzamer, de ademhaling vertraagt, de spierspanning neemt af. Het is het rempedaal van het lichaam en belangrijk omdat het voor herstel zorgt. Het stimuleert de stofwisseling, celvernieuwing en de opbouw van reserves.

Bij te veel stress zijn de twee systemen niet meer met elkaar in balans. De orthosympaticus neemt de overhand. Het lichaam reageert alsof het continu bezig is met een activiteit.

Lichaam in balans brengen
Osteopathie biedt een brede benadering bij de behandeling van stressklachten. Door het herstellen van de balans in het lichaam, het stimuleren van het ontspanningsmechanisme en het verminderen van spierspanning, kan osteopathie helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning en welzijn.

Het unieke aspect van osteopathie is dat het niet alleen symptomen behandelt, maar ook kijkt naar de onderliggende oorzaken van stressklachten. Door het verbeteren van de algehele balans en het bevorderen van een gezonde circulatie en ademhaling, kan osteopathie een positieve invloed hebben op het lichaam en de geest.