Osteopathie bij...Hoofdpijn

Nieuwsbrief

Hoofdpijn komt op alle leeftijden voor, vooral tussen de 15 en 35 jaar. Hoofdpijn zit niet in de hersenen, maar komt van de zenuwen in de structuren rond de hersenen die geprikkeld worden en zo diverse soorten hoofdpijn kunnen veroorzaken. Naast psychische oorzaken kunnen ook veel fysieke oorzaken een rol spelen. In de osteopathie richten wij ons vooral op de fysieke oorzaken. Spanningshoofdpijn en migraine zijn de meest voorkomende vormen. Slechts 1 op de 6 patiënten met spanningshoofdpijn en slechts 25 tot 50% van de migraine patiënten zijn bekend bij de huisarts.

Spanningshoofdpijn
Bij spanningshoofdpijn registreert men altijd gespannen nekspieren. Eén van de oorzaken kan een blokkade van een nekwervel zijn. Door onvoldoende afvoer van afvalstoffen ontstaat een soort chemische reactie waardoor het spierweefsel ter plaatse overprikkeld en gespannen wordt. Wanneer dit te lang duurt, gaan deze spieren aan de schedel trekken met hoofdpijn tot gevolg. In geval van een blokkade van de 4e nekwervel kan ook een zenuw geprikkeld worden die naar de monnikskapspier loopt. Omdat deze spier aan de schedel aanhecht kan het gevolg nog méér hoofdpijn zijn. Veel spierspanningen in de nek worden ook vaak veroorzaakt vanuit de buik. De reden is dat vanaf het niveau van de 4e nekwervel ook een zenuw (nervus phrenicus) via de borstholte door het middenrif naar het buikvlies loopt. Het buikvlies is een soort zak (ophangstructuur van organen of wel fasciae), waarin de buikorganen gelegen zijn. Wanneer één van deze organen overprikkeld is (voorbeeld: gasvorming in dikke darm door slechte voeding), geeft deze signalen af aan het buikvlies. Via de nervus phrenicus kunnen deze signalen naar het centrale zenuwstelsel ter hoogte van het niveau van de 4e nekwervel geleid worden hetgeen lokaal een blokkade met spierspanning of zelfs ook hoofdpijn kan veroorzaken. Andere mogelijke oorzaken zijn: (schedel)trauma (whiplash, hersenschudding, hersenvliesontsteking) en problematiek ter plaatse van de wervelkolom, het bekken, een oog, kaak of voorhoofd – en bijholte(s).

Migraine
Ook bij migraine spelen dergelijke oorzaken een rol. Migraine is een matige of heftige bonzende hoofdpijn aan één zijde van het hoofd die bijna altijd samengaat met misselijkheid en/of braken. Licht en geluid worden dan slecht verdragen. De duur van een migraineaanval varieert van een halve dag tot drie dagen. Migraine is als het doorslaan van de stoppen in de meterkast. Veel migrainepatiënten klagen ook over voedingsintoleranties (prikkelbaar darmsyndroom), het hormonale systeem (menstruatieklachten) en het autonome zenuwstelsel. De 10e hersenzenuw (nervus vagus) legt een relatie tussen de buikorganen en de hersenstam. In geval van een verstoring van de functie van een buikorgaan kan er een soort kortsluiting (de migraine) ontstaan in de hersenstam.

Osteopathie bij hoofdpijn
De behandeling van spanningshoofdpijn of migraine begint altijd met een intake, waarin de osteopaat vragen stelt over de aard van de hoofdpijn, de medische voorgeschiedenis van de patiënt, levensstijl en eerdere behandelingen. Hierna zal de osteopaat niet alleen de nekschouderregio en het hoofd onderzoeken maar ook bewegingsverliezen registreren ter plaatse van de halsregio, borstbeen, middenrif, ophangstructuren buikorganen (vooral lever, dikke darm en maag), wervelkolom en het bekken. Het vrij maken van deze structuren veroorzaakt ter plaatse een verbeterde beweeglijkheid waardoor afvalstoffen beter afgevoerd kunnen worden en het zelfherstellend vermogen van het lichaam geactiveerd zal worden. (Bron: www.henw.org/archief/volledig/id1253-hoofdpijn.html).