Osteopathie bij...Burn-out
Nieuwsbrief
Burn-out is een psychologische term voor het gevoel “opgebrand” te zijn, geen energie of motivatie meer vinden voor de bezigheden op het werk of zelfs thuis. Door ons hectisch bestaan in onze huidige samenleving ervaren velen onder ons grote druk. Het moeten presteren op werk, de wens om de ideale huismoeder of huisvader te zijn en ook nog een boeiend sociaal leven er op na te willen houden, kan ingrijpende gevolgen hebben. Burn-out is niet alleen zeer vervelend voor alle betrokkenen, het leidt vaak tot (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.
Ruim 14 procent van de werknemers in Nederland meldt jaarlijks burn-out klachten. Zo’n 5% van de beroepsbevolking komt als gevolg daarvan langdurig thuis te zitten. Een fikse burn-out leidt gemiddeld tot 242 dagen verzuim. De jaarlijkse verzuimkosten gerelateerd aan een burn-out worden begroot op 1,8 miljard euro. Dat berekenden het CBS, TNO en ArboNed.
Langdurige en vooral negatieve stress zijn de grootste oorzaak van burn-out klachten. Stress zorgt voor een disbalans tussen activiteit en herstel in het lichaam. Als de input vanuit werk, financiën, kinderen, sport, collega, werkgever, etc. te hoog is, raakt de stress-as van hypothalamus, hypofyse en bijnieren oververhit. De bijnieren moeten dan extra hard werken en produceren een verhoogde dosis van de stresshormonen cortisol en adrenaline. Het lichaam kan dan niet meer terugschakelen in zijn versnellingsbak en komt samen met het brein niet meer uit de fase van alertheid. Dit kunnen we even volhouden. Wanneer dit te lang duurt ontstaat een bijnieren uitputting. Naast chronische vermoeidheid klaagt men vaak ook over concentratieproblemen, depressiviteit, duizeligheid, misselijkheid, verminderd libido, hartkloppingen, hyperventilatie, slaapproblemen, vergeetachtigheid, hoofd- en buikpijnen.
De literatuur vertelt ons dat naast foutieve of belastende voeding (suiker, koffi e, etc.) ook bepaalde menstypen en groepen van mensen meer risico lopen op een burn-out. Men moet dan denken aan de perfectionisten, mensen die geen nee kunnen zeggen, mensen die niet naar hun lichaam luisteren, met uitstelgedrag, die moeite hebben met verandering en de extreem gedrevenen die het jammer vinden dat de dag slechts 24 uren heeft. Persoonlijke tragedies (overlijden, scheiding, faillissement, etc.) kunnen een burn-out vanzelfsprekend ook in de hand werken. In de klassieke geneeskunde wordt burn-out vaak enkel als een psychologisch probleem gezien. Omdat burn-out zowel psychische als ook fysieke kenmerken met zich meedraagt, zien we in de dagelijkse praktijk dat de beste behandelresultaten gerealiseerd worden wanneer osteopathie samenwerkt met geestelijke hulpverleners. Van groot belang is dat zo snel als mogelijk de stressor (veroorzaker van de stress) weggenomen wordt. In de praktijk is dit niet altijd even gemakkelijk.
Middels uitbalancering van het onwillekeurig zenuwstelsel (stimulatie van het rustgevende parasympatische zenuwstelsel en demping van het stresserende orthosympatische zenuwstelsel) is de osteopaat in staat de patiënt met een burn-out snel uit de alertheidsfase te halen. Veel aandacht zal besteed worden om de bewegingsverliezen in het lichaam in relatie met de wervelkolom, het hormoonsysteem, de bloedsomloop, het spijsverteringsysteem, de thorax, de hals of de schedel in kaart te brengen en uit te balanceren. Aanvullend zullen er adviezen gegeven worden aangaande voeding en levenswijze.