Altijd maar moe, wat doe je eraan?

06-01-2023

 

Velen van ons zijn altijd maar in de weer. We moeten, we zullen, we doen. Terwijl je voor een gezonde balans ook echt bijtijds even offline moeten gaan. Ons autonome zenuwstelsel bestaat uit twee systemen: de sympathicus zorgt ervoor dat je lichaam in actie komt. Heel handig, als er een leeuw op je afkomt. De parasympathicus zorgt voor rust en herstel. Dat systeem noemen we ook wel het rest and digest-systeem.

Balans
Als je alsmaar aan staat, komt je lichaam niet meer toe aan ontspannen. De balans raakt verstoord, tot rust komen is in dat geval niet zo makkelijk. Misschien moet je daar zelfs actief iets voor doen, zoals naar de sauna gaan, of naar yoga of mediteren. En nog een tip, een waarvoor je de deur niet uit hoeft: je huid scrubben met een droge, harde handdoek. Dus weg met de droger, hang je handdoeken gewoon te drogen. En scrub je daarmee, juist als je niet onder de douche vandaan komt.

Keten
Lukt het je niet meer zelf om tot ontspanning te komen? De osteopaat spoort spanningen op in je lijf. Hij/zij kan ook je parasympathicus, de keten in je lijf die helpt om te ontspannen, weer activeren.