Je hebt geen hersenen nodig om te kunnen slapen

01-03-2022

Uit onderzoek onder kwallen en waterslangen blijkt dat ook zij slapen: onderzoekers zagen op bewegingsbeelden slaapstadia.

Slaap bij mensen bestaat uit vijf stadia, die samen één cyclus vormen. Iedere cyclus duurt 90-100 minuten en die doorloop je vier tot vijf keer per nacht.

  • Inslaapfase: 5 minuten.
  • Lichte slaap: half uur (op een EEG zijn zogenaamde high-voltage slow-waves te zien).
  • Overgang naar diepe slaap: 5 minuten (ook wel Slow Wave Sleep genoemd).
  • Diepe slaap: 20 minuten.
  • Droomslaap: 15 minuten (REM-slaap. Geen spierbeweging. De meeste mensen rapporteren bij het ontwaken hieruit gedroomd te hebben).


Kwart slaapt niet goed
Dit is als alles goed gaat en de slaap gewoon komt. Maar uit onderzoek uit 2018 kwam naar voren dat meer dan een kwart van de 25-plussers in Nederland slaapproblemen heeft. Er blijkt een sterke relatie te bestaan tussen het hebben van hoofdpijn en een slechte nachtrust. Kan een osteopaat iets betekenen voor de slapeloze medemens? Bij slaapproblemen wordt vaak eerst gekeken naar je gedrag en dat kun je beïnvloeden met Cognitieve Gedragstherapie. Maar de fysieke kant van slapeloosheid kun je ook aanpakken. Uit onderzoek (Hawkins, 2017) blijkt dat het stimuleren van de zenuw die van je hoofd naar je buik loopt, de nervus vagus, een goed effect kan hebben op je nachtrust.

Kwallen
En hoe zat het nu met die kwallen? Studenten van de California Institute for Technology observeerden 23 Cassiopea-kwallen. Normaliter trekken die hun lichaam één keer per seconde in, ook wel pulseren genoemd. Uit hun onderzoek bleek dat de kwallen ‘s nachts 32% minder snel pulseerden.

(Dit artikel is een samenvatting uit de nieuwsbrief van Stichting Wetenschappelijk Osteopatisch Onderzoek dat verscheen op 15 december 2021, zie www.swoo.nl Zie ook: https://scientias.nl/kwallen-geen-hersenen-slapen-wel/.)