Als je nek je nekt

25-03-2021

Ik heb al langere tijd artrose in mijn nek. Pas sinds kort heb ik echter pijnklachten. Welke fysieke problemen ergens anders in het lichaam kunnen deze pijnklachten veroorzaken?  
Het is helemaal juist dat nekklachten niet per sé uit de nek hoeven te komen. Eigenlijk alles wat onder de nek zit doet ertoe. Zelfs een platvoet kan nekklachten geven en ja, zoiets kan ‘ineens’ optreden zonder dat je daar weet van hebt. Verder is de nek afhankelijk van de borstwervelkolom. Als die stijf en stug beweegt, breidt die stijfheid zich gemakkelijk uit naar de nek.

Stijfheid
De nek is een regio waar uit diverse lichaamsregio’s zenuwen binnenkomen die, eenmaal overprikkeld, voor stijfheid van nekspieren kunnen zorgen. Een voorbeeld? De lever wordt verzorgd door een zenuw uit de 3e, 4e en 5e nekwervel. Overprikkeling van de lever, een veelvoorkomend euvel, kan leiden tot overprikkeling van die zenuw en via ingewikkelde reflexen (ook wel weerpijn of gerefereerde pijn) leiden tot spierspanning in de nek.

Brede blik
Kortom, de nekklachten kunnen veel oorzaken hebben. Het is zaak dat en met een brede blik naar wordt gekeken. Binnen de osteopathie is dit een bekend gegeven. Osteopaten doen de hele dag niet anders. Los daarvan vraagt artrose vraagt om een specifieke aandacht. Te weinig bewegen maakt het erger maar te veel ook.