Veel pijnstillers veranderen de hersenen

18-07-2018

Na massale schietpartijen vermoeden mensen vaak dat de dader medicijnen gebruikte die hem daartoe bracht, en daar zouden ze weleens gelijk in kunnen hebben. Zelfs alledaagse pijnstillers, die zonder recept verkrijgbaar zijn, veranderen de manier waarop de hersenen functioneren en verminderen het empathisch vermogen, zo blijkt een recente studie. 

Alledaagse pijnstillers, zoals ibuprofen, aspirine en paracetamol, veranderen onze gevoeligheid voor pijn, maken ons minder empathisch, en beïnvloeden de manier waarop onze hersenen informatie verwerken. 

De resultaten zijn 'alamerend', zeggen onderzoekers van de Universiteit van Califormië in Santa Barbara. De gezondheidswaakhonden zouden zich bewust moeten zijn van de mogelijke schadelijke effecten van deze geneesmiddelen. 'Consumenten veronderstellen dat het slikken van een zonder recept verkijgbare pijnstiller hun lichamelijke klachten zal verminderen maar ze anticiperen niet op de meer algemene psychische gevolgen,' zegt hoofdonderzoeker Kyle Ratner.

Op basis van een review van eerder geplubiceerde studies stellen de onderzoekers dat de pijnstillers het onderscheid tussen lichamelijke en sociale pijn doen vervagen. Ze doen niet alleen de pijn afnemen, ze verhinderen ook het vermogen om zich in andermans schoenen te kunnen verplaatsen en de emotionele en fysieke pijn van een andere kunnen voelen', alsdus de onderzoekers.

Lees het volledige verhaal in het tijdschrift Medisch Dossier | Jaargang 20 | nummer 6 | juli 2018 | Gevaarlijke pillen (pagina 18).
Policy Insights Behav Brain Sci, 2018;5:82-9