Het is Lente! Is slikken vitamine D nog nodig?

11-04-2018

Vitamine D is een belangrijke vitamine voor onder andere gezond bot- en spierweefsel. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt. Als de zon nu meer schijnt, is het slikken van vitamine D nog wel nodig?

Zonlicht en vitamine D

Je moet minstens 15 tot 30 minuten per dag zonlicht hebben, met hoofd en handen ontbloot en zonder zonnebrandcrème!, bij een zonkracht van minstens 3 (alleen tussen 12 en 3 uur overdag). Check voor de actuele zonkracht de website van het RIVM (check). Alleen met een dergelijke dagelijkse zonblootstelling wordt vitamine D van betekenis geproduceerd in de huid.

Kanttekeningen

  • De zon is in Nederland een onzekere factor en de meeste mensen zijn overdag binnen.
  • De rijpere huid wordt dunner. Dit belemmert de aanmaak van vitamine D.
  • Overgewicht is een belemmerende factor.
  • Bij een donkere huidskleur wordt het moeilijker om voldoende vitamine D aan te maken.
  • Zonnebrandcrème factor 8 blokkeert vrijwel geheel de aanmaak van vitamine D in de huid.

Deskundigen

Veertien gerenommeerde vitamine D-experts uit de VS en Canada adviseren een dagelijkse inname van 2000 IE ofwel 50 mcg vitamine D. Onder hen prof. dr. Walter C. Willett (Harvard) en prof. dr. Michael F. Holick (University of Boston; ontdekker van de actieve vorm van vitamine D). Alleen met deze dagdosis kan worden voorkomen dat mensen onnodig vroeg aan chronische ziekten van deze tijd gaan lijden.

Vitamine D komt voornamelijk voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, maar niet in hoge mate. Om u een indruk te geven:

  • 100 gram zalm bevat 450 IE (11,25 mcg)
  • 100 gram haring bevat 800 IE (20 mcg)
  • 2 boterhammen met margarine = 25 IE (0,6 mcg)

Conclusie

Feitelijk zijn voedingssupplementen de belangrijkste bron van vitamine D.

==========================

Wat doet vitamine D ook alweer precies?

Uit onderzoek blijkt dat Vitamine D een belangrijke rol speelt bij gezonde botten, spieren een goede weerstand en cognitieve hersenfuncties. Mogelijk is een tekort aan vitamine D ook een ontstaansoorzaak van Diabetes type I (aangeboren Diabetes). In ons land lopen we snel tegen een tekort aan vitamine D aan.

==========================