Uurtje vooruit... Stijging hartinfarcten

22-03-2018

Het is weer zomertijd. Op weg naar lente en zomer met meer licht. Lekker, maar of het lichaam daar altijd zo goed op reageert? Niet altijd zo blijkt...

 

Gevolgen

Half Nederland blijft zich een tijdje katterig en onuitgeslapen voelen. Er gebeuren meer verkeersongelukken en het aantal hartinfarcten stijgt met 5 procent. Dat is allemaal het gevolg van de overgang van winter- naar zomertijd.

 

Hartinfarcten

Wetenschappelijke bewijzen voor de 'immense invloed van de biologische klok' stapelen zich op. Zweeds onderzoek heeft aangetoond dat het aantal hartinfarcten in de eerste week na het verzetten van de klok duidelijk stijgt. Maar ook het immuunsysteem kan in de war raken, terwijl het bioritme eveneens van invloed lijkt te zijn op de werking van organen.

 

Avondmensen

Door de klok een uur vooruit te zetten voelen avondmensen zich volgens de wetenschap nog helemaal niet moe op het tijdstip dat ze normaal gesproken naar bed gaan. Hun horloge geeft weliswaar bedtijd aan, maar hun biologische klok niet. Daarom blijven ze langer op, zodat ze 's morgens niet uitgerust zijn. En daardoor gebeuren ongelukken. , zowel in het verkeer als in de omgang met anderen.