Osteopathie en... PIJN

20-02-2018
Een pijnklacht(en) is mogelijk wel de meest voorkomende reden om een osteopaat te consulteren. Pijn is een natuurlijk waarschuwingssignaal dat ons er op attent maakt dat er ergens in ons lichaam iets niet goed gaat en ons ervoor behoedt dit te doen verergeren. Als pijn langer aanhoudt dan we op basis van een normale hersteltijd verwachten, spreken we van chronische pijn.
 
Die pijn heeft geen signaalfunctie meer en zorgt er voor dat onze kwaliteit van leven achteruit gaat. Een osteopaat komt vaak in beeld als een klacht hardnekkig blijkt. Bijvoorbeeld als er gezegd wordt ”met deze pijn moet u leren leven”. Hierbij valt te denken aan: hoofdpijn, migraine, nekpijn, lage rugpijn, buikpijn, chronische menstruatie stoornissen, darmklachten, reumatoïde artritis, ziekte van Scheuermann (= afwijking van de wervelkolom), fibromyalgie, SLE, etc.
De ontwikkeling van chronische pijn wordt uiteindelijk bepaald door de samenhang tussen diverse regelmechanismen in ons lichaam, zoals het autonome (onwillekeurig) zenuwstelsel, het (neuro) hormonaal - en immuunsysteem, de bloedvaten en het spijsverteringsysteem. Als één van deze systemen niet goed functioneert - bijvoorbeeld als gevolg van een ongeval, stress, overbelasting, operatie of veroudering - kan dat vergaande gevolgen hebben.
 
Waarom doet iets Pijn 
Wanneer er schade is aan het lichaam (huid, wervels, spieren, bindweefsel, bloedvaten, organen, lymfevaten, etc.), komen er stoffen vrij die de zenuwuiteinden kunnen prikkelen. Via de pijnbanen wordt de pijn waargenomen in de hersenen. Dit is het resultaat van een optelsom van allerlei informatie uit het gehele lichaam. Er kunnen ook stoffen in het lichaam aanwezig zijn die zonder schade aan het lichaam deze zenuwuiteinden pijngevoeliger kunnen maken. Bijvoorbeeld door een minder functionerend spijsverteringssysteem, verkeerde voeding en levensstijl ontwikkelt zich vaak meer ontstekingsactiviteit (verzuring) in het lichaam. De aanwezigheid van meer van deze stoffen in het lichaam maakt ons gevoeliger voor pijn.
 
Bij een disfunctie van de galblaas of prikkeling van het middenrif kan iemand de pijn bijvoorbeeld ter hoogte van de (rechter) schouder ervaren. Bij een blindedarm ontsteking wordt de pijn gevoeld rondom de lies of heupstreek. Prikkeling van het grote aantal vrije zenuwuiteinden kan zo ook leiden tot referred pain in de lage rug.
 
Hoe pijn te verminderen
Voor iedereen is de uiteindelijke oorzaak van pijn anders. Het is van belang om zo snel als mogelijk de oorzaak van de pijn te diagnosticeren en deze indien mogelijk snel weg te nemen. Bij chronische pijn dient een mogelijk medische (structurele) oorzaak van de pijn (ontsteking, ziekte, aandoening, etc.) te worden uitgesloten. Goed contact met huisarts of specialist is dan ook noodzakelijk. Indien zij geen verklaring voor de klacht)en) kunnen geven of onderzoeken niks bijzonders laten zien, kan osteopathie mogelijk helpen. 
 
Osteopathie
Osteopathie is een veilige functionele behandelmethode gebaseerd op principes uit de anatomie, fysiologie, neurologie en embryologie. Een osteopaat weet welke lichaamsweefsels en welke regelmechanismen in relatie met de pijn met elkaar in verbinding staan en op welke manier deze elkaar kunnen beïnvloeden. Daar waar de beweging verstoord is, richt een osteopaat zich op herstel van deze beweging. De ontstane verbeterde doorbloeding van de verschillende weefsels (botten, spieren, gewrichten, organen, bindweefsel, etc.) met als gevolg een optimale aanvoer van brandstoffen en optimale afvoer van afvalstoffen activeert vervolgens het zelf herstellend vermogen van het lichaam.
 
Aanvullend begeleiden osteopaten hun patiënten ook bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van voeding en levensstijl (beweging). In het algemeen kan gesteld worden dat het van belang is te kiezen voor zuivere liefst biologische voeding en het vermijden van toxines in privé en op het werk. Blootstelling aan gifstoffen (luchtverontreiniging) is niet altijd te vermijden, het is dan ook goed om van tijd tot tijd te ontgiften. Vasten is een krachtige methode. 
 
Meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat osteopathie efficiënt is voor zowel patiënten met acute - als ook chronische pijnklachten.