Osteopathie en... EEN GOEDE WEERSTAND

01-09-2014

De afweer bij de mens (immuniteit) tegenover ziekteverwekkers (pathogenen) kan ingedeeld worden in aangeboren immuniteit en verworven immuniteit. Het is de taak van het immuunsysteem om ziekteverwekkers te detecteren en vervolgens te elimineren (Wikepedia). Het immuunsysteem behoort tot de belangrijkste pijlers van onze gezondheid. Dit beschermende leger tegen virussen, bacteriën, parasieten en andere gevaarlijke stoffen bestaat uit een complex systeem waar meerdere organen, weefsels en cellen bij betrokken zijn.

Onze immuuncellen bevinden zich op strategische plaatsen om indringers van buitenaf snel onschadelijk te maken. Hierbij moet men denken aan de neus- en keel amandelen. Onze slijmvliezen van mond (speeksel) neus en vagina scheiden slijm af welke veel immuuncellen bevatten. Dit onderdeel noemt men de eerste afweer. Via voedsel komen veel pathogenen binnen. De zuurtegraad van de maag is daarom ook een belangrijke ontsmetting ter bescherming van de rest van ons darmstelsel. Daarnaast spelen de lever en de milt een grote rol bij het filteren van het bloed en het afbreken van schadelijke stoffen afkomstig van onze vertering

In de dunne- en dikke darm bevinden zich tussen de 70 en 80% van onze immuuncellen. Samen met de darmflora, gemiddeld 3 kg bij een volwassene, spelen deze een wezenlijke rol binnen ons immuunsysteem. Teveel geraffineerde suikers, sommige medicatie en ongezond voedsel verstoren het evenwicht van onze darmflora waardoor onze weerstand tegen bijvoorbeeld een griep achter uit gaat. Voldoende water en gezonde eetgewoontes voeden onze darmflora en voorkomen zo dat gisten, parasieten en schimmels zoals candida zich in onze darmen gaan nestelen. Ons lymfesyteem vormt een continue stroming van vocht gevuld met immuuncellen die, zowel in onze benen en armen als buik- en borstholte, dag en nacht patrouilleren naar indringers. Belangrijk is te weten dat deze stroming voor een groot deel afhankelijk is van een goede ademhaling. Voor het goed functioneren van ons innerlijk leger is een feilloze aansturing nodig. Dit wordt door ons hormoon- en zenuwstelsel geregeld. Met name de tiende hersenzenuw (n. vagus), de corticosteroïden en nog tal van eiwitten en neurotransmitters die fungeren als boodschappers om een aanval ten goede einde te brengen spelen hierbij een belangrijke rol. Bekend is bijvoorbeeld dat langdurige stress onze weerstand verlaagd doordat ons hormoonstelsel uit balans raakt.

Dagelijks valt ons immuunsysteem tal van indringers aan, wat men een immuunreactie of ontstekingsreactie noemt. Van de meeste ontstekingen is men eigenlijk niet bewust. Het is pas wanneer het lichaam het gevaar niet onder controle krijgt dat men ziek wordt.

Weerstand vergroten | De osteopaat kan u helpen!
Tijdens een osteopathisch onderzoek wordt ieder weefsel beoordeeld op beweeglijkheid. Een blokkade in de nek, bewegingsverliezen van ophangstructuren van de spijsverteringsorganen, hormonen producerende organen en een niet optimale ademhaling kunnen er allemaal voor zorgen dat onze weerstand hapert en vergroten zo de kans op ziekte. Dankzij voedingsadviezen en manuele technieken waarmee ontspanning en bewegingswinst gerealiseerd worden, gaan de lichaamsvloeistoffen (bloed, lumfe, liquor, etc.) weer stromen en organen eter functioneren waardoor het zelfgenezend vermogen en de weerstand geactiveerd wordt.