Osteopathie en... SCHOUDERKLACHTEN

01-09-2012

Schouderklachten komen in veel verschillende vormen voor omdat schouderpijn door verschillende structuren (pezen, spieren, banden, kapsels, uitstralingspijn uit de nek, etc.) veroorzaakt kan worden. Osteopathie gaat op zoek naar de oorzaak van de klacht en dit is niet altijd de plek waar de klacht zich uit. De oorzaak bevindt zich meestal op een heel andere plek in het lichaam. De osteopaat behandelt de patiënt als een geheel en niet enkel de klacht op zich. Het kan voorkomen dat twee personen met dezelfde klacht verschillend behandeld worden. Een goede analyse en functionele diagnostiek is noodzakelijk om een juiste behandeling in te stellen. Bij de meeste schouderklachten (frozen shoulder, peesontstekingen, spierscheuren, arthrose, inklemming van een spierpees of slijmbeurs tussen de schouderkop en het schouderdak, etc.) zijn de belangrijkste symptomen pijn bij beweging al dan niet gepaard gaande met bewegingsbeperkingen. Medisch gaat men middels goed klinisch onderzoek (Röntgen, echografie) op zoek naar structurele problemen (veranderingen in de structuur van het weefsel). Wanneer de schouderklachten gepaard gaan met klachten van bijvoorbeeld het hart, de longen of de spijsvertering is het verstandig om ook met uw arts te overleggen.

Osteopathie
Osteopathie richt zich op functionele beperkingen van en in relatie tot het schoudergewricht. In het vraaggesprek zal de osteopaat inzicht wensen te krijgen over de ziektegeschiedenis, mogelijke oorzaken en achtergronden van de schouderklacht. In het algemeen onderzoek zal veel aandacht besteed worden aan bewegingsverliezen ter plaatse van de schouderregio als ook andere regio’s in het lichaam die mogelijk de schouder belasten op mechanisch (beweging), neurologisch (zenuwen), vasculair (bloedvaten) en metabool (chemisch) vlak. Structuren die zeker speciale aandacht krijgen, zijn:
- de nek-, borst- en lendenwervelkolom
- de doorbloeding en circulatie in/van de borstkasregio
- het middenrif
- de organen, weke delen en hun aanhechtingen onder het middenrif (maag/lever/galblaas regio)

Na het functioneel onderzoek richt de osteopaat zich op de structuur en/of de regio die de vermoedelijke oorzaak is van de schouderklacht. Dit kan lokaal ter plaatse van de schouder zijn, frequent in een andere regio. Het uitgangspunt is dat met behulp van manuele technieken (met de handen) de beweeglijkheid in de probleemgebieden hersteld wordt. Het lichaam zal hiermee dankzij een verbeterd bewegen en verbeterde circulatie (bloed, lymfe, ruggenmerg vloeistof, etc.) zijn zelf herstellend vermogen terugkrijgen, waardoor de schouderklacht vermindert of verdwijnt.