Osteopathie en....ONTSTEKINGEN

01-05-2017

Iedereen heeft wel eens een ontsteking gezien, een vinger tussen de deur, een verzwikte enkel, een steenpuist…Dit zijn dagelijkse incidentjes die ons kunnen overkomen. Het lichaam reageert acuut op de beschadiging met een ontstekingsreactie; het wordt rood, dik, zwelt, doet pijn en je kan het maar beter schoon houden en met rust laten.

Tegenwoordig lijden steeds meer mensen aan sluimerende ontstekingen. Ontstekingen aan tandvlees, holtes, luchtwegen, darmen, gewrichten, aderen, spieren. Deze ontstekingen kunnen zich overal in het lichaam bevinden, soms zonder dat wij het merken (bv: ader ontstekingen) en zijn vaak in de beginfase niet aan te tonen met standaard bloed analyses. In tegenstelling tot de acute ontstekingen zijn deze chronische ontstekingen niet helend maar juist ziekmakend. Steeds meer onderzoek toont aan dat deze zo gehete laaggradige ontstekingen op lange termijn leiden tot bekende chronische niet-overdraagbare aandoeningen (NCDs) zoals; atherosclerose (Danesh 2000), (Hamer 2009), (Hürlimann 2004), diabetes type II/obesitas (Kolb 2009), (Valtonen 2012), (van GreevenbroekA2013), depressie (Letho 2009, Miller 2009, Hamer 2009), (Valtonen 2012), slaapstoornissen (Ferrie 2013), ziekte van Alzheimer (Misiak 2012), osteoporose, artritis en artrose (Hürlimann 2004), (Ginaldi 2005) en zelfs burn-outs zijn in verband gebracht met laaggradige ontstekingen (von Kanel 2008).

Eén van de meest voorkomende factoren bij laaggradige ontstekingen is de aanwezigheid van een verhoogde darmpermeabiliteit (Pruimboom 2010). Een verhoogde darmpermeabiliteit betekent dat de darm meer toelaat dan ons lief is. Er ontstaan kleine poriën in het darmslijmvlies die gifstoffen door laten, welke een gezonde darm eruit zal filteren en niet zal opnemen. Veel omstandigheden waar wij in deze tijd mee te maken hebben, kunnen de darmpermeabiliteit verhogen, denk aan milieuvervuiling en de toenemende consumptie van bewerkt voedsel. Voor iedereen bekend zijn de gluten allergieën, maar ook lactose, geraffineerde suikers (frisdrank), roken maar ook overmatig medicatie gebruik zorgen voor beschadiging van de darmwand. Wanneer het lichaam voortdurend in aanraking komt met irriterende stoffen moet het voortdurend verdedigings-en herstelreacties uitvoeren. Stress, te weinig (nacht) rust, te weinig vitamine D3 (zonlicht) (Marcotorchino 2012) en te weinig (of teveel) bewegen spelen ook een grote bijdrage.

Wanneer naar de osteopaat?
Is de darm van slag geraakt na een operatie met littekenweefsel, een voedsel vergiftiging, een heftige stress periode of spelen vermoeidheid, verzuring en vage spierpijnen op, dan zal het raadzaam zijn om dit na te laten kijken door een osteopaat. Het lichaam werkt als een eenheid: verteert bijvoorbeeld de dunne darm niet goed, dan krijgt de dikke darm problemen. Een osteopaat onderzoekt het hele lichaam; de beweeglijkheid van het spijsverteringskanaal, het middenrif, de borstkas, de wervelkolom, de hals en de schedelbasis. Een goed functionerende darm is afhankelijk van een goede beweeglijkheid van alle organen, een goede doorbloeding en lymfe stroming, een goed functionerend zenuwstelsel en natuurlijk de juiste voeding. Vooral bij de chronische ontstekingen, de telkens weer de kop op stekende ontstekingen kan een osteopaat veel betekenen. Het is de taak van de osteopaat te begrijpen waarom het lichaam zelf niet in staat is het probleem geheel op te lossen.

“Is het de darm, waarin 80% van onze witte bloedcellen schuilen, die in de problemen zit waardoor de weerstand verlaagd is en daardoor blaas, keel of oor ontstekingen telkens terug komen?”

“Is het het maagklepje, die niet goed sluit, waardoor sluimerend maagzuurgassen lekken naar de mondholte en zorgen voor ontstekingen aan tanden en tandvlees?”

“Is het een blokkade van de enkel, die na een verzwikking ervoor zorgt dat de knie bij iedere stap overbelast wordt en voor irritatie van banden/meniscus en kraakbeen zorgt?”

“Is het een litteken na een buikoperatie die de goede doorstroming van bloed en lymfe blokkeert waardoor darm ontstekingen in stand blijven?”

“Is het de verkleving na de ziekte van pfeiffer (lever ontsteking) die voor spanning zorgt naar de schouder wat daar een slijmbeursontsteking in stand houdt.”