Osteopathie en... HOOFDPIJN

01-05-2015

Hoofdpijn komt op alle leeftijden voor, vooral tussen de 15 en 35 jaar. Hoofdpijn zit niet in de hersenen, maar komt van de zenuwen in de structuren rond de hersenen die geprikkeld worden en zo diverse soorten hoofdpijn kunnen veroorzaken. Spanningshoofdpijn en migraine zijn de meest voorkomende vormen. Slechts 1 op de 6 patiënten met spanningshoofdpijn en slechts 25 tot 50 % van de migraine patiënten zijn bekend bij de huisarts (Bron: http:///www.henw.org/archief/volledig/id1253-hoofdpijn.html).

Spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn geeft meestal het gevoel alsof er een strakke band om het (voor-)hoofd zit. Het begint geleidelijk, gaat ook geleidelijk weer weg en is kortstondig of langdurig. De spieren van de schedel, de nek en de schouders zijn vaak ook pijnlijk gespannen. Aanvankelijk werd de oorzaak toegeschreven aan een verhoogde spanning van de spieren van de nek, schouders en het gezicht op basis van psychische- en/of lichamelijke factoren. Frequent heeft men een (schedel)trauma (whiplash, hersenschudding, hersenvliesontsteking, etc.) ondergaan. Functioneel registreren we in de osteopathie praktijk bewegingsbeperkingen ter hoogte van het middenrif en de ophangstructuren van organen (de nieren, longen, hart, maag, lever en darmen) die kunnen leiden tot overprikkeling van het zenuwstelsel in het algemeen, maar ook ter hoogte van corresponderende kernen in de hersenstam.

Migraine
Ook bij migraine spelen dergelijke oorzaken een rol. Migraine is een matige of heftige bonzende hoofdpijn aan één zijde van het hoofd die bijna altijd samengaat met misselijkheid en/of braken. Licht en geluid worden dan slecht verdragen. De duur van een migraineaanval varieert van een halve dag tot drie dagen. Migraine is als het doorslaan van de stoppen in de meterkast. Vaak zijn er ook interacties met voedingsintoleranties (prikkelbaar darmsyndroom), het hormonale systeem en het autonome zenuwstelsel. Meestal is de hoofdpijn slechts een onschuldig probleem, maar soms kan het een ware handicap betekenen of een teken zijn van een aandoening van een oog-, een kaak- of een sinusprobleem.

Osteopathie bij hoofdpijn
Hoofdpijn is een probleem dat bij verschillende mensen dezelfde symptomen veroorzaakt, maar dikwijls een totaal andere oorzaak heeft. Hierdoor is het behandelen van hoofdpijn bij iedereen anders. De osteopaat behandelt niet de hoofdpijn, maar wel de "mens met hoofdpijn”. Een bijkomend voordeel is dat mensen zich door osteopathie ook in algemene zin beter gaan voelen. De psychische gesteldheid kan verbeteren en depressieve gevoelens nemen af. Osteopathie is een holistische behandelwijze; je helpt mensen zodanig dat ze zich op alle vlakken beter gaan voelen. Dat is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de échte gezondheid: niet alleen dat je geen pijn hebt, maar dat je je op alle vlakken goed en gezond voelt.”