Osteopathie en... OVERPRIKKELD ZENUWSTELSEL (STRESS)

01-05-2014

Prikkels van geluid, reuk, wat je ziet, voelt, proeft en doet, horen bij het leven. Ook emoties en gedachten geven prikkels. Iedereen wordt de hele dag geprikkeld en een prettig niveau van prikkeling is goed. Het leven, zoals wij dit tegenwoordig gewend zijn, heeft steeds meer snelheid en deadlines, werkdruk en we (ons zenuwstelsel) raken meer gehaast. Voor veel mensen is dit inmiddels "normaal". Stress is niet altijd slecht, een kleine dosis stress, kan u helpen beter te presteren onder druk en helpt u om beter uw best te doen. Zowel in het privé leven als ook op het werk.

Het lichaam heeft twee zenuwstelsels, namelijk:
1. Het willekeurige zenuwstelsel dat onder invloed van onze wil staat. Hiermee kun je denken, spreken en je spieren aansturen; bewegen.
2. Het onwillekeurige zenuwstelsel dat niet onder invloed van onze wil staat en automatisch bijna alle onbewuste functies en processen in je lichaam reguleert (ademhaling, hartslag, bloeddruk, energieproductie, spijsvertering en de stofwisseling).

Het onwillekeurige zenuwstelsel bestaat uit twee regelsystemen de (ortho)sympaticus en de parasympaticus met elk een tegengestelde werking:

De (ortho)sympathicus (het gaspedaal van je lichaam) is de tak die vooral overdag actief is en ons in staat stelt te overleven in levensbedreigende situaties, te vechten, te vluchten en te presteren. De stof die hier bij hoort, is adrenaline en het sleutelwoord is: ACTIE. In deze fase stijgt de basis spierspanning, je hartslag, bloeddruk en ademsnelheid. In deze stand verbruikt je lichaam energie.

De parasympathicus (het rem pedaal en de "acculader" van je lichaam) is de tegenspeler van de (ortho)sympathicus, en is vooral in de nacht verantwoordelijk voor herstel, reparatie, opbouw en rust. Als de parasympathicus actief is, daalt je hartslag, daalt je bloeddruk, krijgen je spieren en organen voldoende bloed en zuurstof. Dit deel van het zenuwstelsel zorgt voor regeneratie, lichamelijke ontspanning, reparatieprocessen. Het sleutelwoord voor de parasympaticus is: HERSTEL.

Balans
Als we gezond zijn is er in het ritme van dag en nacht balans tussen de (ortho)sympathische en de parasympatische activiteiten. Inspanning en stress worden afgewisseld met ontspanning en rust. Door de enorme hoeveelheid prikkels die tegenwoordig dagelijks op iedereen afkomt (zendmasten, magnetron, mobiele telefonie, werkdruk, economische crisis, etc.), raken mensen sneller overprikkeld. Indien men altijd en overal constant onder hoge druk staat dan kunt u klachten gaan ontwikkelen en gaat u uiteindelijk minder goed presteren. Langdurige stress ondermijnt onze gezondheid en beïnvloedt het onwillekeurige zenuwstelsel negatief. Lichamelijke en geestelijke tekenen van stress dienen zich aan, zoals pijn in spieren/gewrichten, hoofdpijn, buikpijn (opgeblazen gevoel), misselijkheid, slecht slapen, vermoeidheid, onrust en gedachten van wanhoop. Wordt de overprikkeling chronisch, dan kan dit leiden tot angststoornissen, depressies, burn-out, etc. Medisch (structureel) is er meestal niets afwijkend te vinden. Onderzoeken die gedaan worden zijn o.a. bloedonderzoek, echografie, endoscopie. Tijdens het osteopatisch onderzoek worden er vaak in geval van overprikkeld zenuwstelsel verklarende letsels en bewegingsverliezen geregistreerd in de wervelkolom, de schedel, het heiligbeen en ter hoogte van ophangstructuren van de (buik)organen. Via een zachte benadering wordt ontspanning en bewegingswinst gerealiseerd, hetgeen de lichaamsvloeistoffen (bloed, lymfe, liquor, etc.) doet stromen en een uitbalancering van het beschreven onwillekeurig zenuwstelsel bewerkstelligt waardoor het zelf genezend vermogen geactiveerd wordt. De persoon in kwestie gaat zich beter in zijn/haar vel voelen. Het is ook van belang om gezond gedrag aan te leren en op een juiste manier om te gaan met de energie die men tot zijn/haar beschikking heeft. De OsteoGroep heeft de kennis om u hierbij adequaat te helpen.