Osteopathie en... WHIPLASH KLACHTEN

01-05-2011

Whiplash is de verzamelnaam voor klachten die ontstaan zijn nadat het hoofd een plotselinge heftige beweging heeft gemaakt. Het gaat om een beweging naar voren, naar achteren en/of naar opzij. Deze bewegingen gaan met veel snelheid en kracht gepaard. Daardoor kunnen er onder meer door uitrekking, compressie en verschuiving (micro)letsels ontstaan van allerlei structuren zoals de wervellichamen, de wervelgewrichtjes, de tussenwervelschijven, de gewrichtsbanden, de spieren, de zenuwbanen en het ruggenmerg. Een whiplash ontstaat niet alleen door een auto ongeluk, maar kan ook ontstaan door sportongelukken, bedrijfsongevallen of gewoon door een ongeluk thuis.

Osteopaat raadplegen
Uit onderzoek blijkt dat 50% van de personen met het whiplash trauma na 3 à 4 weken spontaan herstellen van hun klachten. Bij de overige 50% houden bij 80% van de patiënten de klachten tot een jaar aan en spreekt men van het post-whiplash syndroom. Als de klachten blijven aanhouden en structurele problemen zijn uitgesloten, is het zinvol een osteopaat te raadplegen. Ook wanneer er weinig of geen klachten zijn, is een behandeling aan te raden. Veel klachten (bijvoorbeeld vroegtijdige artrose van de halswervels) komen pas maanden of jaren na het whiplash ongeval tot uiting.

Bij een whiplash trauma registreert men frequent een hele reeks van klachten. Er is meestal sprake van pijn in de nek en hoofdpijn uitstralend vanuit de nek naar het achterhoofd. Mogelijke andere klachten zijn uitstralende pijnen naar aangezicht/armen/wervelkolom, duizeligheid, geheugen/concentratie stoornissen, vermoeidheid, misselijkheid, oog/oorklachten, etc. In de meeste gevallen blijkt uit technische onderzoeken (CT, RX, EEG) dat er geen structureel probleem aanwezig is zodat men functioneel (osteopatisch) behandeld kan worden. Het gaat hierover de beweeglijkheid van gewrichten, de doorbloeding, geïrriteerde zenuwen, overspannen spieren, etc. Dit beperkt zich volgens de principes in de osteopathie dus niet tot de hals alleen, ook andere structuren worden (op beweeglijkheid) onderzocht (nekwervels, halsbindweefsels, ophangstructuren nieren, hersen/ruggenmergvliezen, middenrif, slokdarm, heiligbeen, enz.). Bij de behandeling neemt de osteopaat die delen van het lichaam onder handen, die de klacht(en) veroorzaken. Via een zachte (lichte rek) of stevigere benadering, afhankelijk van de belastbaarheid van de patiënt, bewerkstelligt de osteopaat via de handen ontspanning en bewegingswinst waardoor de vloeistofstromen (bloed, lymfe, hersenvocht, etc.) weer gaan stromen en het zelfgenezend vermogen doorkomt. Uw osteopaat vertelt u er alles over tijdens de behandeling, zodat u goed op de hoogte bent van wat er met uw lichaam zal gebeuren.