Osteopathie en... VERKLEVINGEN

01-01-2017

Je kent het misschien wel, je stapt ’s morgens je bed uit en je hele lichaam voelt stijf. Na een warme douche en wat bewegen voel je je al een stuk soepeler. Het geheim van souplesse ligt in onze fascia, een ingenieus netwerk van bindweefsel dat alle organen, botten en spieren in het lichaam omvat. Zoals het witte deel in de schil en rondom de partjes van een sinaasappel.

Na een nacht slapen, met het ouder worden of langere periode van inactiviteit (bijvoorbeeld als gevolg van een blessure) is de fascia (die uit verschillende lagen bestaat) aan elkaar gaan plakken via dwarsverbindingen. Je hebt hierdoor letterlijk minder ruimte in je lijf om te bewegen. Via stretching en beweging maak je je lichaam weer soepel. Tegengesteld geldt het ook dat hoe langer een spier of gewricht inactief is, hoe meer dwarsverbindingen de fascia opbouwt en hoe stijver dit deel van je lichaam wordt met als gevolg verklevingen (bijvoorbeeld frozen shoulder). Fascia verbind alle onderdelen van het lichaam met elkaar. Hierdoor is het mogelijk dat je pijn in je nek kunt voelen tot in je voet. Als de fascia soepel is, dan kan het bloed en lymfe beter stromen in je lichaam. Ook de zenuwgeleiding vindt beter plaats. Door fascia op te rekken, wordt de stof hyaluronzuur aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat het bindweefsel meer vocht opneemt waardoor het soepeler wordt. 

Oorzaak-gevolg van verklevingen
De osteopathie schenkt veel aandacht aan spanningen en/of verklevingen (adhesies) ter plaatse van de fascia. Soms redt men het niet met bewegen of stretchen/oefenen. Osteopathie is dan de weg naar herstel. Buikorganen staan met hun vliezen in contact met de vliezen rondom spieren die naar benen, bekken en wervelkolom lopen. Bij een ‘verkleving’ zal er voortdurende trek op een vlies in een bepaalde richting plaatsvinden. Bijvoorbeeld: een verkleefde blinde darm (na een blindedarmoperatie) kan voortdurend trekken aan de spieren die naar het been lopen. Op lange termijn kan dit een standsverandering geven van het been, hetgeen tijdens (over)belasting eerder klachten ter plaatse van bijvoorbeeld knie of enkel kan doen ontstaan. 

Klachten
Veel voorkomende klachten door verklevingen van fascia in relatie met gewrichten en spieren zijn hoofdpijn, nekklachten en lage rugpijn. Verklevingen in de buik kunnen aanleiding geven tot buikpijn, opgezette buik, verstopping, krampen, misselijkheid, vermoeidheid, diarree, onregelmatige menstruatie, verminderde vruchtbaarheid, pijn bij gemeenschap, etc. Aanvankelijk was men van mening dat chronische pijnklachten door verklevingen in de buik alleen operatief verwijderd kunnen worden. Onderzoek van de Goudse chirurg D.J. Swank (gepresenteerd in The Lancet) wijst anders uit. Operatie geeft geen voordeel, onderzoeken met vormen van osteopathie en fysiotherapie lijken wel effect te sorteren.

Osteopathie bij verklevingen
De osteopaat onderzoekt en test de glijvlakken van verschillende organen ten opzichte van elkaar en ten opzichte van spieren en gewrichten ter plaatse van de bekken-, buik- en borstwand. Het doel van osteopathie is de beweeglijkheid en de elasticiteit van het litteken en omliggende structuren te verbeteren. De osteopaat gebruikt manuele technieken op de wervelkolom, het borstbeen, de ademhalingsspier en de bloedvaten die naar de regio van het litteken gaan om zo de doorbloeding naar het littekenweefsel te verbeteren. Via (zachte) lokale rektechnieken op het litteken, verbetert de elasticiteit van het litteken/bindweefsel, waardoor de orgaan beweeglijkheid en de doorbloeding in de omgeving zal verbeteren waardoor het zelfgenezend vermogen geactiveerd wordt.