Osteopathie en... SLAAPPROBLEMEN

01-01-2016

In Nederland heeft 20 tot 30 % van de bevolking slaapproblemen. De statistieken wijzen uit dat het gebruik van slaapmedicatie (met de nodige bijwerkingen) nog steeds toeneemt. De meest voorkomende oorzaken zijn: (langdurige)stress, onregelmatig slaapritme (ploegendienst, jetlag, etc.), onvoldoende daglicht, cafeïnerijke dranken na 18.00 uur, zware maaltijd voor het slapen gaan, elektromagnetische straling van de mobiele telefoon. Ook van belang voor een ieder is dat men zich dient te beseffen dat het blauwe licht van een tablet, smartphone of televisie voor het slapen gaan, het hormoon melatonine (wat het dag en nacht ritme reguleert) afbreekt. Er zijn veel slaapproblemen. De meest voorkomende is slapeloosheid. Dit uit zich in niet goed in kunnen slapen of niet goed door kunnen slapen. Andere slaapproblemen zijn: snurken, tanden knarsen, rusteloze benen, slaapapneu, nachtmerries, nachtangst, slaapwandelen, etc.

Het hormoon melatonine 
Iedereen maakt het slaaphormoon melatonine aan. Naarmate we ouder worden neemt de productie af, waardoor ouderen minder slapen. Melatonine wordt geproduceerd door de epifyse (pijnappelklier). Zodra het donker wordt (registratie via het netvlies van de ogen) komt er melatonine vrij in het bloed en het hersenvocht. Dit is het signaal voor het lichaam om de dagactiviteiten te verminderen en zich voor te bereiden op de nacht. Melatonine geeft dus rust en herstelt het lichaam, wat essentieel is voor een optimale gezondheid. De stof ondersteunt het hart- en bloedvatenstelsel, beschermt tegen vrije radicalen, ondersteunt het immuunsysteem, vermindert spanningen en heeft een gunstige werking op ouderdomsverschijnselen. Wordt het licht, dan stopt de melatonine productie en worden we wakker.

Wat kan osteopathie doen?  
In de osteopathie praktijk worden veel slaapproblemen geregistreerd. In de hectische tijd waarin we leven met volle agenda’s, deadlines en de nodige uitdagingen raakt ons zenuwstelsel vaak ook gecombineerd met fysieke ongemakken (snel) overprikkeld. De versnellingsbak staat teveel in een hoge versnelling en het wordt na verloop van tijd steeds moeilijker om in de nacht terug te schakelen naar z’n nul, hetgeen noodzakelijk is voor een goede nachtrust. Osteopathie is de geneeswijze bij uitstek die in staat is via manuele technieken van de schedel/heiligbeen, ophangstructuren organen in de borst/buikholte en wegnemen van blokkades ter plaatse van de (nek)wervelkolom/middenrif zowel het hormoonstelsel als ook zenuwstelsel weer uit te balanceren. Men komt vervolgens weer in rustiger vaarwater, waarna het dag – en nachtritme zich weer kan herstellen. Van belang is zich te beseffen niet te snel terug te vallen op verslavende slaapmedicatie. Indien er naast osteopathie extra ondersteuning nodig is voor uw slaapproblemen heeft het eerder de voorkeur gebruik te maken van melatonine tabletjes, homeopathische middelen (valeriaandruppels, lavendel, etc.), kruidenthee of etherische oliën.