Osteopathie en... ZWANGERSCHAP

01-01-2013

Osteopathie is effectief bij zwangerschapskwalen (Grimaldi 2008). Zo kan het klachten als rugpijn/bekkeninstabiliteit verminderen en helpt het moeder en kind bij de voorbereiding op de bevalling. Een zwangerschap zou één van de mooiste periodes uit het leven moeten zijn. Maar terwijl de baby groeit verandert het lichaam van de aanstaande moeder volledig en kan men hier veel hinder van ondervinden. De hormoonhuishouding staat volledig op zijn kop, organen worden van hun plaats gedrukt en bloedvaten kunnen worden dicht gedrukt. Dit kan heel vervelend zijn. Een osteopaat kan helpen om deze klachten te doen verdwijnen of verminderen.

Osteopathie
Een osteopaat ziet het lichaam als één geheel. Functioneel staan veel lichaamssystemen met elkaar in verbinding en kunnen elkaar beïnvloeden. Een osteopaat zoekt naar de mogelijke oorzaak van de zwangerschapsklachten.

Welke klachten kan de osteopaat verminderen?
- bekkenpijn of bekkeninstabiliteit
- rugklachten
- problemen met het middenrif
- problemen met het bekkenbodem
- steeds terugkerende blaasontsteking
- pijn aan het stuitje
- tintelingen in armen en benen
- misselijkheid
- negatieve gevoelens die veroorzaakt worden door de hormoonschommelingen

Behandeling
De osteopaat doet onderzoek naar verminderde beweeglijkheid van bepaalde weefsels. Met zachte handbewegingen wordt ontspanning en bewegingswinst gerealiseerd waardoor de storende invloed op de hormoonhuishouding, zenuwen, gewrichten en bloedvaten verdwijnt of vermindert. Het lichaam herstelt vervolgens vanzelf. Aandachtsgebieden zijn frequent het bekken, het borstbeen en de ribben. Een groot voordeel is dat osteopathie veilig is voor moeder en kind. Er wordt geen gebruik gemaakt van medicatie of apparatuur.

Onderzoek
Effectiviteit en veiligheid worden door diverse onderzoekers onderschreven (Licciardone 2010, Green 2000, Sandler 1996). Onderzoek naar het effect van osteopathie bij patiënten met bekkenpijn liet zien dat 71% van de behandelde mensen na 2 sessies een bevredigend resultaat hebben (Grimaldi, 2008). Bij een onderzoek naar het effect op verminderde complicaties tijdens de zwangerschap onder 160 zwangere vrouwen, bleek dat in de osteopathische behandelde groep significant minder complicaties optraden tijdens de bevalling. Osteopathie bleek een preventieve invloed te hebben waarmee het aantal gevallen van meconium in het vruchtwater, vroeggeboorte, tangverlossing en keizersnede significant reduceerde (King et al. 2003).

Referenties
- Green j. Osteopathy in pregnancy and childbirth. The practicing midwife. 2000;3(7):38-43
- Grimaldi M. Painful perineum in all its form. Contribution of manual medicine and osteopathy. Clinical study. J Gynecol Obstet Biol Reprod (Paris). 2008 Sep;37(5):449-56
- Licciardone JC, Buchanan S., hensel KL, King HH, Fulda KG, Stoll ST. Osteopathic manipulative treatment of back pain and related symptoms during pregnancy: a randomized controlled trial. Am J Obstet Gynecol. 2010 Jan; 202(1):43.e1-8
- King HH, Tettambel MA, Lockwood MD, Johnson KG, Arsenault A, Quist R. Osteopathic manipulative treatment in pre-natal care: a retrospective case control design study. JAOA 2003:103(12):577-582
- Sandler SE. The management of low back pain i pregnancy. Manual Therapy. 1996;1(4):178-185

Ervaring van patiënt
Na maanden van klachten tijdens de zwangerschap en ook na de bevalling (bekkenproblemen) dacht ik dat ik moest accepteren dat ik nooit meer pijnloos zou kunnen hardlopen. Zelfs 10 minuutjes wandelen gaf al klachten. Als doktersassistent merk ik dat er door artsen niet altijd doorverwezen wordt naar de alternatieve gezondheidszorg. Dat is héél jammer. Dankzij een paar osteopathie behandelingen hoef ik geen gebruik meer te maken van fysiotherapie en andere specialistische zorg in het Ziekenhuis. Omdat ik nu niet meer beperkt wordt door pijn ben ik weer gaan doen wat ik leuk vind. Sporten, hardlopen! Hierbij bedank ik mijn osteopaat voor het geweldige resultaat van de behandeling.
Anoniem