5 feiten over stress

Digitale Nieuwsbrief - Juli 2024

Stress op de werkvloer is volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid beroepsziekte nummer 1.
Nederlanders vallen vaker uit door stress op het werk en de werkdruk zal de komende jaren alleen maar toenemen. Dat blijkt uit cijfers en een overheidsadvies. Het afgelopen jaar groeide het aantal mensen dat zich langdurig ziek meldde om stressklachten met 11 procent. Uit cijfers van arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare blijkt dat het in bijna een kwart van de gevallen ging om overspanning of een burn-out.

Mannen en vrouwen gaan anders met stress om
De reactie van een man of een vrouw op stress verschilt van elkaar en volgens therapeut Alice Zeilings-Gerritsen heeft dat alles te maken met testosteron. Vrouwen doen er langer over om testosteron aan te maken bij stress dan mannen. Mannen hebben hierdoor sneller de neiging om fysiek te handelen in het geval van stress. Dit uiten ze door middel van ‘vecht-‘ of ‘vluchtgedrag’. Nou, dat verklaart op zich wel een hoop. Volgens Alice kiezen vrouwen er daarentegen vaker voor om de veiligheid of hulp te zoeken: ‘Doordat vrouwen minder geneigd zijn fysiek te handelen ten opzichte van gevaar of stress, voelen ze wel meer en langer angst.’

Stressklachten zijn een trend
Bij 25- tot 35-jarigen komen burn-out vaker voor dan bij mensen in andere leeftijdsgroepen. Zo meldde het CBS in 2021 dat 21 procent van de 25- tot 35-jarigen last heeft van burn-outklachten. Dit verbaast me dus helemaal niets: mijn generatie heeft hoge verwachtingen en veel ambities, maar ondertussen worden we voortdurend afgeleid door onze telefoon en hierdoor verliezen we veel kostbare tijd. Alleen al het idee dat we continu digitaal met iedereen contact kunnen hebben bezorgt mij blinde paniek. En dan heb ik het nog niet eens over social media gehad, waar je de hele dag door kan zien hoe geweldig het leven van andere mensen is, die ondertussen minstens zo gestresst zijn. Helaas, dit is de keerzijde van het digitale tijdperk. Toch maar weer een Nokia aanschaffen?

Stress is besmettelijk
Uit een grootschalig Duits onderzoek blijkt dat stress besmettelijk is. En nee, niet door hoesten of aanrakingen, maar door het observeren van iemand in een stressvolle situatie maakt ook ons lichaam het stresshormoon cortisol aan. Mijn gouden tip: wegwezen bij gestresste mensen.

Muziek helpt tegen stress
De positieve werking van muziek op stress is daarentegen wél wetenschappelijk onderbouwd. Muziektherapie wordt steeds vaker gebruikt om stress, angst en rusteloosheid bij patiënten te verminderen. Speciaal opgeleide en gekwalificeerde muziektherapeuten gebruiken hierbij verschillende elementen van muziek zoals melodie, ritme, tempo, dynamiek en toonhoogte om dichter bij herinneringen en emoties van mensen te komen. Wauw, dit vind ik dus echt bijzonder.