OsteoGroep Osteopathie 1920x560px kopiëren

Algemeen

Het concept van de osteopathie is meer dan 120 jaar geleden ontwikkeld door de amerikaanse arts Andrew Taylor Still. Zo ontstond een nieuwe vorm van geneeskunde, die niet genezen kan, maar zich bewust beperkt tot het activeren van de zelfgenezende krachten. Een nieuwe vorm van genezen die leven als beweging (stroming) definieert, waarin de structuur de functie bepaalt, waarbij de juiste verzorging van de structuur van levensbelang is en waarbinnen vooral het menselijk lichaam als een functionerende eenheid erkend wordt. Nadien heeft de osteopathie zich doorontwikkeld. De manuele therapie en de chiropractie zijn oorspronkelijk deelgebieden van de osteopathie, maar hebben zich als zelfstandige therapievormen gevestigd. William Gartner Sutherland breidde de osteopathie uit in het craniosacrale bereik. Brandt, Stapfer, Glenard, Weibschenk en Barral vulden de osteopathie aan met het viscerale bereik. Sindsdien worden ook de inwendige organen osteopathisch behandeld. Belangrijke uitgangspunten van de osteopathie zijn:

  • Biologisch is de mens één geheel en alle afzonderlijke delen (systemen) beïnvloeden elkaar
  • Alles in het menselijk lichaam is beweeglijk, kan bewegen en moet bewegen
  • Functie en structuur van weefsel zijn onherroepelijk aan elkaar verbonden
  • Alle vloeistofstromen (bloed, lymfe, liquor, etc.) in het lichaam mogen niet belemmerd worden in het stromen
  • De mens draagt van nature in zich een zelfgenezend vermogen, de osteopathie acitveert dit 

Veel gestelde vragen

Wat kan een osteopaat voor mij betekenen?

Veel mensen leven met klachten (zie indicaties) die niet makkelijk te behandelen zijn. Soms zijn er mogelijkheden waarmee de klacht kan worden bestreden, maar die de oorzaak niet wegneemt, waardoor de klacht steeds terugkomt. In zo’n geval kunt u de OsteoGroep raadplegen. Via de website of centraal telefoonnummer 088-0100 600 (telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur – 14.00 uur) verstrekken wij u informatie en kunt u vragen stellen of een afspraak maken.

Wat kan ik verwachten bij een consult?

Voorafgaand aan het eerste consult ontvangt u een vragenformulier. Bij het eerste consult wordt de inhoud besproken en onderzoekt de osteopaat het lichaam op bewegingsverliezen die gerelateerd zijn aan uw klacht(en). Na het onderzoek vertelt de osteopaat wat zijn/haar bevindingen zijn en wordt de behandeling opgestart. De osteopaat werkt uitsluitend met zijn handen en zal proberen de belangrijkste bewegingsverliezen weg te nemen, in de verwachting dat daarmee het lichaam zichzelf zal doen herstellen.

Is osteopathie veilig?

Veel patiënten die wij in de osteopathie praktijk ontmoeten, zijn niet doorverwezen door artsen of specialisten. Osteopaten zijn dan ook getraind om contra-indicaties uit te sluiten! Signalen van onderliggende ziektes en afwijkingen worden herkend. Met uw toestemming vindt vervolgens overleg plaats met uw huisarts en/of specialist. Via visitatie, na- en bijscholing bewaken zowel het N.V.O. (Nederlandse Vereniging voor Osteopathie) en het N.R.O. (Nederlands Register voor Osteopathie) de kwaliteit van de osteopathie in Nederland. Alle osteopaten van de OsteoGroep zijn hierbij aangesloten. Meer informatie via www.osteopathie-nro.nl en www.osteopathie.nl.

Waarin verschilt de osteopathie zich met andere therapievormen?

Vele therapievormen richten zich op deelgebieden in het menselijk lichaam. Men specialiseert zich bijvoorbeeld op de huid, zenuwen of gewrichten/spieren. Dit is waardevol. Daarmee bestaat wel het risico dat men het overzicht kwijt raakt. Osteopathie kijkt functioneel naar het totaalplaatje en analyseert de belangrijkste bewegingsverliezen op basis waarvan de samenwerking tussen de lichaamssystemen niet goed verloopt. Door dat te verbeteren kan het lichaam zichzelf weer herstellen.

Vestigingen
Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Vul dan hier uw gegevens in.

Contact

OsteoGroep
Zandpad 70, 3241 GZ Middelharnis
E info@osteogroep.nl
T 088-0 100 600

De praktijkassistentes zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9:00 uur en 14:00 uur.